Wanneer u schade heeft opgelopen door een motorvoertuig, waarvoor de bestuurder van dit motorvoertuig aansprakelijk is, heeft u recht op schadevergoeding. Het verkrijgen van deze schadevergoeding wordt bemoeilijkt indien de veroorzaker onbekend is, bijvoorbeeld omdat diegene is doorgereden of onverzekerd is. Op dat moment kunt u wellicht schadevergoeding krijgen van het Waarborgfonds Motorverkeer.
Waarborgfonds Motorverkeer
Het Waarborgfonds Motorverkeer is een stichting en wordt jaarlijks gefinancierd door de Nederlandse motorrijtuigenverzekeraars. Een gedeelte van alle WA-premies voor motorrijtuigen gaat naar de stichting om een vangnet te creëren voor benadeelden in het verkeer.
Om schadevergoeding te krijgen van het Waarborgfonds Motorverkeer dient aan een aantal voorwaarden te worden voldaan. U kunt een verzoek om schadevergoeding indienen in het geval dat een motorvoertuig:
(a) onbekend is gebleven,
(b) wel bekend, maar niet verzekerd is,
(c) wel bekend, maar gestolen is,
(d) wel verzekerd is, maar de verzekeraar is failliet, of
(e) is vrijgesteld van verzekeringsplicht vanwege principiële bezwaren.
Hieruit blijkt dat de schade dient te zijn veroorzaakt door een motorvoertuig, zoals een auto, motor of brommer. Daarbij geldt dat het niet uitmaakt om wat voor schade het gaat. Zowel materiële (bijvoorbeeld schade aan uw fiets of woninggevel) als immateriële schade (smartengeld) wordt vergoed. Letselschade, zoals medische kosten of kosten voor huishoudelijke hulp, valt hier ook onder. Bij materiële schade dient te worden opgemerkt dat u een eigen risico heeft van € 250, indien de dader onbekend is. Is de schade lager dan het eigen risico, dan kunt u geen schadevergoeding krijgen via het Waarborgfonds Motorverkeer. U kunt ook geen schadevergoeding krijgen via het Waarborgfonds Motorverkeer, indien de schade is veroorzaakt op een andere wijze, bijvoorbeeld door vandalisme of natuurgeweld.
Schade in het buitenland
In beginsel dient de schade door het motorvoertuig in Nederland te zijn ontstaan. Daarentegen kan het Waarborgfonds Motorverkeer ook uw schade vergoeden, indien de schade in het buitenland is ontstaan en u de schade niet kunt verhalen op de verzekeraar van dat motorvoertuig (of diens schaderegelaar in Nederland). Er gelden een aantal vereisten. Ten eerste dient de schade te zijn veroorzaakt door een motorvoertuig uit de Europese Unie. Ten tweede dient één van de volgende situaties van toepassing te zijn:
(a) de buitenlandse verzekeraar heeft geen schaderegelaar in Nederland aangesteld,
(b) de buitenlandse verzekeraar of haar Nederlandse schaderegelaar heeft u geen gemotiveerd antwoord gegeven binnen drie maanden nadat u om verzoek om schadevergoeding heeft gevraagd,
(c) de gegevens van het voertuig dat de schade heeft veroorzaakt, kunnen niet worden achterhaald (vergoeding van materiële schade is dan in de meeste landen uitgesloten), of
(d) de buitenlandse verzekeraar kan niet binnen twee maanden worden achterhaald.
Inspanningsverplichting
Het is van belang dat u kunt aantonen dat u uw best heeft gedaan om achter de gegevens van de onbekende dader te komen. Artikel 25 lid 1 sub a van de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen (WAM) bepaalt immers dat u zich voldoende moet inspannen: u moet al hetgeen doen wat redelijkerwijs van u verwacht mag worden. Om aan deze inspanningsverplichting te voldoen, dient u het voorval direct te melden bij de politie zodat de politie bijvoorbeeld een buurtonderzoek kan verrichten om meer informatie te verkrijgen over de dader. Verder dient alle mogelijke informatie betreffende het motorvoertuig te worden genoteerd. Daarbij kunnen foto’s van sporen of een getuigenoproep ook een belangrijke rol spelen. Deze informatie kan er immers voor zorgen dat komt vast te staan dat de bestuurder van het onbekend gebleven of onverzekerde motorvoertuig aansprakelijk is voor de veroorzaakte schade. Indien u heeft achterhaald wie de dader is, maar diegene is onverzekerd, kunt u diegene direct schriftelijk aansprakelijk stellen. Als de schade niet wordt vergoed door de dader, kunt u de schade bij het Waarborgfonds Motorverkeer claimen met een kopie van de aansprakelijkstelling. Binnen 14 dagen dient u een aangifte te hebben gedaan bij de politie. Indien pas na 14 dagen actie is ondernomen, wordt dit in alle gevallen als te laat aangemerkt en wordt de schade niet vergoed door het Waarborgfonds Motorverkeer. Een verzoek tot schadevergoeding wordt ook geweigerd, indien betwijfeld kan worden of een eerdere aangifte meer kans op het achterhalen van de dader zou hebben gehad. Er zou een uitzondering gemaakt kunnen worden, indien u als gevolg van het letsel niet in staat bent om eerder aangifte te doen (of laten doen).
Termijn indiening claim
Het advies luidt om uw claim zo snel mogelijk in te dienen bij het Waarborgfonds Motorverkeer. U kunt uw claim bij het Waarborgfonds Motorverkeer indienen tot drie jaar na het ontstaan of ontdekken van de schade.
Belangenbehartiger
In veel gevallen, voornamelijk in geval van complexe letselschade, doet u er verstandig aan om u bij de behandeling van de schadeclaim bij te laten staan door een belangenbehartiger. Indien u een rechtsbijstandverzekering heeft, kunt u daar een beroep op doen. Zo niet, dan kunt u zelf een gespecialiseerde belangenbehartiger inschakelen. Het Waarborgfonds Motorverkeer betaalt op basis van redelijkheid de kosten van uw belangenbehartiger. Het is dan ook aan te raden om bij een claim op het Waarborgfonds Motorverkeer een gespecialiseerde belangenbehartiger in te schakelen.
Expertise van onze letselschadeadvocaten
Voor AantjesZevenberg Advocaten zijn 4 letselschadespecialisten actief. Elke specialist behandelt alle problemen die zich voordoen. Van A tot Z. Daarnaast beschikt ieder van deze advocaten ook over eigen expertisegebieden. Klik hiervoor op de profielfoto’s hieronder.
Wilt u vrijblijvend meer informatie over wat de letselschadeadvocaten van AantjesZevenberg Advocaten voor u kunnen betekenen?
Neem direct contact op