Indien u slachtoffer bent van een misdrijf met geweld en u als gevolg van dit misdrijf ernstig lichamelijk of psychisch letsel heeft opgelopen, kunt u mogelijk een eenmalige vergoeding krijgen van het Schadefonds Geweldsmisdrijven. Indien u een getuige, naaste of nabestaande bent van een slachtoffer van een geweldsmisdrijf kunt u ook in aanmerking komen voor de tegemoetkoming van het Schadefonds Geweldsmisdrijven.
Schadefonds Geweldsmisdrijven
De eenmalige vergoeding is een vergoeding voor zowel materiële schade (bijvoorbeeld medische kosten of kosten voor beschadigde kleding) als immateriële schade (smartengeld). Deze vergoeding is geen volledige schadevergoeding en kan afwijken van de precieze schade. De tegemoetkoming is minimaal € 1.000 en maximaal € 35.000. Met de financiële tegemoetkoming erkent het Schadefonds Geweldsmisdrijven dat u slachtoffer, naaste, getuige of nabestaande bent. Op deze manier wil het Schadefonds Geweldsmisdrijven u helpen om weer vertrouwen in de samenleving te krijgen. U mag zelf bepalen waaraan u het bedrag besteed.
Het Schadefonds Geweldsmisdrijven geeft een eenmalige financiële tegemoetkoming in de volgende gevallen.
Slachtoffer geweldsmisdrijf
Indien u slachtoffer bent van een geweldsmisdrijf en u een tegemoetkoming wil aanvragen via het Schadefonds Geweldsmisdrijven, dient u aan de volgende voorwaarden te voldoen.
- U bent slachtoffer van een geweldsmisdrijf met opzet. Dit betekent dat de dader expres geweld heeft gebruikt tegen u of expres met geweld heeft gedreigd. Voorbeelden hiervan zijn mishandeling, verkrachting, diefstal met geweld en doodslag.
- U heeft ernstig lichamelijk of psychisch letsel als gevolg van het misdrijf. Er is sprake van ernstig letsel, indien u daarvoor meerdere keren naar het ziekenhuis of een speciale arts bent geweest. Andere indicaties zijn wanneer het erg lang duurt voordat u weer beter bent of wanneer u helemaal niet meer beter wordt. Voorbeelden hiervan zijn een gebroken been, een depressie of een angststoornis. Het is daarbij van belang dat u medische papieren, zoals een brief of een foto, kunt overhandigen aan het Schadefonds Geweldsmisdrijven, zodat zij informatie hebben over uw lichamelijk of psychisch letsel.
- Het geweldsmisdrijf dient te zijn gebeurd in Nederland. Hierbij kan ook worden gedacht aan een geweldsmisdrijf in een Nederlands vliegtuig of op een Nederlandse boot. Tevens kunt een tegemoetkoming aanvragen, indien u slachtoffer was van een geweldsmisdrijf in Caribisch Nederland (Bonaire, Sint Eustatius en Saba) op of na 1 januari 2017, of indien u niet in Nederland woont, maar wel hier slachtoffer was van een geweldsmisdrijf. Als u slachtoffer bent geweest van een geweldsmisdrijf op of na 1 januari 2006 in een land van de Europese Unie, kunt u via het Schadefonds Geweldsmisdrijven een uitkering aanvragen uit het schadefonds van het land waar u slachtoffer was.
- U heeft geen eigen aandeel in het geweldsmisdrijf. Bij de aanvraag voor de tegemoetkoming van het Schadefonds Geweldsmisdrijven wordt uw eigen rol bij het misdrijf onderzocht. Heeft u als eerste geweld gebruikt? Heeft u de ander uitgedaagd? Deed u mee aan een criminele activiteit, zoals drugshandel? Dit soort vragen kunnen daarbij een rol spelen. Indien de vragen bevestigend worden beantwoord, krijgt u wellicht geen tegemoetkoming of krijgt een lager bedrag uitgekeerd.
- U krijgt geen vergoeding voor uw schade van de dader of van een verzekering. Indien u niet weet of u een vergoeding krijgt van de dader of de verzekering, kunt u gerust een tegemoetkoming aanvragen bij het Schadefonds Geweldsmisdrijven. Op het moment dat u vervolgens alsnog een schadevergoeding krijgt van de dader of de verzekering, dient u (een deel van) de tegemoetkoming terug te betalen. Het Schadefonds Geweldsmisdrijven kan ook de schadevergoeding van de dader al meetellen bij uw aanvraag, zodat u de tegemoetkoming niet achteraf terug hoeft te betalen.
- U dient de aanvraag binnen tien jaar na het geweldsmisdrijf in. Aanvragen die later worden ingediend, kunnen alleen door het Schadefonds Geweldsmisdrijven worden behandeld indien u hier een goede reden voor opgeeft. Hierbij dient te worden opgemerkt dat hoe langer het geleden is dat het geweldsmisdrijf plaatsvond, hoe lastiger het is om noodzakelijke gegevens van bijvoorbeeld de politie te achterhalen voor de beoordeling van uw aanvraag. Hoe eerder de aanvraag derhalve wordt gedaan, hoe beter. Een aanvraag indienen voor een geweldsmisdrijf dat voor 1 januari 1973 heeft plaatsgevonden, is niet mogelijk.
Naaste geweldsmisdrijf
Indien iemand uit uw gezin of familie slachtoffer is van een geweldsmisdrijf en diegene daardoor ernstig lichamelijk of psychisch letsel heeft gekregen, kunt u in aanmerking komen voor een financiële tegemoetkoming van het Schadefonds Geweldsmisdrijven. U dient daarvoor te voldoen aan de volgende vereisten:
- U bent naaste. Onder ‘naaste’ wordt een echtgenoot, (geregistreerd) partner, ouder, kind, (half)broer of (halfzus) van het slachtoffer verstaan. Een naaste is ook een ander familielid of iemand anders dat leeft van de inkomsten van het slachtoffer, een adoptie- of pleegouder/kind van het slachtoffer dat leeft van de inkomsten van het slachtoffer als ook iemand anders die in hetzelfde gezin woont als het slachtoffer.
- Het was een geweldsmisdrijf met opzet. De dader dient expres geweld te hebben gebruikt tegen het slachtoffer of expres te hebben gedreigd met geweld. Denk hierbij aan mishandeling, poging tot moord of bedreiging met een mes of vuurwapen.
- Er is sprake van ernstig en blijvend letsel door het geweldsmisdrijf. Zowel lichamelijk als psychisch letsel valt hieronder. Letsel wordt aangemerkt als ernstig en blijvend, indien het slachtoffer nog maar 30% (of minder) normaal kan leven of indien de toestand van het slachtoffer niet beter wordt, ook niet na een hele tijd.
- Het geweldsmisdrijf gebeurde in Nederland. Hierbij geldt hetzelfde als voor een slachtoffer.
- U of het slachtoffer had geen eigen aandeel in het geweldmisdrijf. Indien dit wel wordt vastgesteld, krijgt u wellicht geen tegemoetkoming of een lager bedrag uitgekeerd.
- U krijgt geen vergoeding voor uw schade van de dader of van een verzekering. Hierbij geldt hetzelfde als voor een slachtoffer.
- Het geweldsmisdrijf gebeurde op of na 1 januari 2019. Als naaste kunt u alleen een tegemoetkoming aanvragen als het geweldsmisdrijf gebeurde op of na 1 januari 2019.
Getuige geweldsmisdrijf
Indien u ernstig psychisch letsel heeft gekregen, nadat u een geweldsmisdrijf heeft zien gebeuren of een slachtoffer heeft aangetroffen op de plek van het geweldsmisdrijf, kunt u een financiële tegemoetkoming aanvragen bij het Schadefonds Geweldsmisdrijven. Ook hier gelden een aantal voorwaarden voor.
- U bent getuige of burgerhulpverlener. U bent getuige als u heeft gezien dat er een geweldsmisdrijf is gebeurd of als u onverwachts een slachtoffer hebt gevonden op de plaats van het misdrijf. U bent burgerhulpverlener, indien u als burger, en niet als professionele hulpverlener, hulp heeft verleend aan een slachtoffer van een geweldsmisdrijf.
- Het was een geweldsmisdrijf met opzet. Dit houdt in dat de dader expres geweld heeft gebruikt tegen het slachtoffer of expres met geweld heeft gedreigd.
- U heeft ernstig psychisch letsel. Er is sprake van ernstig psychisch letsel, indien u daarvoor meerdere keren bij een psycholoog of psychiater bent geweest. Er kan ook sprake zijn van ernstig psychisch letsel, indien het erg lang duurt voordat u beter bent of indien u helemaal niet meer beter wordt. Voorbeelden zijn een depressie, angststoornis of posttraumatische stressstoornis.
Voorts gelden de voorwaarden 4 tot en met 6 voor een slachtoffer van een geweldsmisdrijf ook voor een getuige of burgerhulpverlener van een geweldsmisdrijf.
Nabestaande geweldsmisdrijf
Indien iemand uit uw gezin of familie is overleden door een geweldsmisdrijf, of door zeer onvoorzichtig gedrag van iemand anders, kunt u als nabestaande een financiële tegemoetkoming aanvragen bij het Schadefonds Geweldsmisdrijven. Hiervoor gelden de volgende voorwaarden:
- U bent nabestaande. Onder ‘nabestaande’ valt een echtgenoot, (geregistreerd) partner, ouder, kind, (half)broer of (half)zus van diegene die is overleden.
- A) Het slachtoffer is overleden door een geweldsmisdrijf met opzet. Dit houdt in dat de dader expres geweld heeft gebruikt tegen het slachtoffer, zoals bij moord of doodslag.
- B) Het slachtoffer is overleden door de schuld van iemand anders (dood door schuld). Het is van belang om hier op te merken dat het niet met opzet is gebeurd. Er zijn twee soorten dood door schuld: a) dood door schuld in het verkeer of b) dood door schuld in het algemeen.
- Het geweldsmisdrijf of dood door schulddelict gebeurde in Nederland. Hierbij geldt hetzelfde als voor een slachtoffer of getuige.
- U of het slachtoffer had geen eigen aandeel in het geweldsmisdrijf. Indien dit wel wordt vastgesteld, krijgt u wellicht geen tegemoetkoming of een lager bedrag uitgekeerd.
Voorwaarden 5 en 6 voor een slachtoffer of een getuige van een geweldsmisdrijf gelden ook voor een nabestaande van een geweldsmisdrijf.
Aanvraag indienen
Indien u naar aanleiding van één van de bovenstaande gevallen in aanmerking komt voor de financiële tegemoetkoming, kunt u uw aanvraag bij het Schadefonds Geweldsmisdrijven op twee manieren indienen:
- Op papier. U kunt het aanvraagformulier downloaden, invullen en opsturen.
- Digitaal, door in te loggen met uw DigiD. U dient uw aanvraag en aanvullende stukken online te versturen. Een voordeel van deze manier ten opzichte van het indienen op papier is dat u de voortgang van de aanvraag kunt volgen via het Schadefondsportaal.
Expertise van onze letselschadeadvocaten
Voor AantjesZevenberg Advocaten zijn 4 letselschadespecialisten actief. Elke specialist behandelt alle problemen die zich voordoen. Van A tot Z. Daarnaast beschikt ieder van deze advocaten ook over eigen expertisegebieden. Klik hiervoor op de profielfoto’s hieronder.
Wilt u vrijblijvend meer informatie over wat de letselschadeadvocaten van AantjesZevenberg Advocaten voor u kunnen betekenen?
Neem direct contact op