Op het moment dat een werknemer slachtoffer is geworden van een ongeval, veroorzaakt door een derde, kan dit vervelende consequenties hebben voor u als werkgever. Het is namelijk mogelijk dat de werknemer ziek of arbeidsongeschikt wordt, en derhalve uitvalt. Op u rust de wettelijke plicht om het loon tijdens ziekte of arbeidsongeschiktheid van de werknemer door te betalen. De schade wordt voor u beperkt door middel van artikel 6:107a BW, zodat u de schade die het bedrijf lijdt door het uitvallen van de werknemer kan verhalen op degene die aansprakelijk is voor het ongeval.

Loondoorbetaling

Op basis van artikel 7:629 lid 1 BW dient u gedurende de eerste twee jaar ziekte dan wel arbeidsongeschiktheid van de werknemer het loon van de werknemer voor 70% door te betalen. Deze wettelijke plicht zorgt ervoor dat de werknemer alsnog een inkomen heeft. Dit is echter een langdurige verantwoordelijkheid en om die reden is artikel 6:107a BW in het leven geroepen. Op grond van artikel 6:107a lid 2 BW heeft u een verhaalsrecht om het loon te verhalen op de aansprakelijke partij. Dit betekent dat u regres heeft. Dit wettelijke verhaalsrecht geldt uitsluitend voor het netto loon dat u dient door te betalen aan de zieke dan wel arbeidsongeschikte werknemer, waarvoor geen arbeid is verricht. U kunt derhalve enkel het deel verhalen op de aansprakelijke partij wat de werknemer had kunnen verhalen, indien de werknemer zelf een vorderingsrecht zou hebben gehad. Herstelkosten, zoals revalidatiekosten, kunnen hier derhalve ook onder vallen. U kunt geen vergoeding krijgen voor de overige kosten, zoals het inschakelen van een (tijdelijke) vervanger of gemiste omzet, omdat deze schade niet wordt aangemerkt als schadeposten waar de werknemer zelf aanspraak op zou kunnen maken. De netto loonkosten dienen binnen vijf jaar na de datum van het ongeval te worden gevorderd bij de aansprakelijke partij.

Re-integratiekosten

U bent op basis van artikel 7:658a BW verplicht te bevorderen dat de zieke dan wel arbeidsongeschikte werknemer het werk kan hervatten. U dient zich hiervoor actief in te spannen. Indien het niet mogelijk is om het werk te hervatten binnen uw bedrijf, bevordert u de inschakeling van de werknemer in passende arbeid in een ander bedrijf. Uit artikel 6:107a lid 3 BW volgt dat u deze gemaakte re-integratiekosten op grond van artikel 7:658a BW kan verhalen op de aansprakelijke partij. Voorbeelden van re-integratiekosten zijn de kosten voor het inschakelen van een re-integratiebedrijf, de omscholingskosten indien de werknemer niet langer in staat is het werk van voor het ongeval op te pakken als ook de kosten voor vervoer.

Buitengerechtelijke kosten

Andere kosten die kunnen worden verhaald door u op de aansprakelijke partij, zijn de in redelijkheid gemaakte buitengerechtelijke kosten. Hieronder vallen de redelijke kosten ter vaststelling van de schade en aansprakelijkheid en de redelijke kosten ter verkrijging van voldoening buiten rechte (artikel 6:96 lid 2 sub b en c BW). Dit geldt voor zowel interne kosten, zoals kosten voor het inschakelen van de eigen juridische afdeling, als externe kosten, zoals de kosten voor het inschakelen van een advocaat om het doorbetaalde loon op de aansprakelijke partij te verhalen.

Aansprakelijke partij is collega

Indien een collega, die tevens een werknemer van u is, het ongeval heeft veroorzaakt, waardoor de werknemer ziek of arbeidsongeschikt is geraakt, kunt u op grond van artikel 6:107a lid 4 BW slechts de schade verhalen op de aansprakelijke werknemer als diegene met opzet of bewuste roekeloosheid heeft gehandeld. De gehanteerde drempel van opzet of bewuste roekeloosheid voor het regresrecht is om te voorkomen dat er te snel een verstoorde arbeidsrelatie ontstaat. Doordat de werknemers dagelijks in dezelfde omgeving werken, kan het voorkomen dat de werknemers niet meer alle voorzichtigheid in acht nemen bij het werken. Een ongelukje kan immers altijd gebeuren en derhalve geldt het regresrecht pas, indien sprake is van opzettelijk of bewust roekeloos handelen.

Kort en bonding

  • Er dient een medisch causaal verband te bestaan tussen het ongeluk en de loonschade. De ziekte of arbeidsongeschiktheid is een direct gevolg van de actie van de derde partij.
  • Het regresrecht is beperkt tot hetgeen de werknemer had kunnen verhalen, indien de werknemer zelf een vorderingsrecht zou hebben gehad. Bijvoorbeeld herstelkosten.
  • Het regresrecht vergoedt maximaal het netto loon gedurende de periode van ziekte dan wel arbeidsongeschiktheid.
  • Het regresrecht geldt ook voor re-integratiekosten en buitengerechtelijke kosten.
  • Indien de schade aan de werknemer is veroorzaakt door een andere eigen werknemer, is er enkel sprake van het regresrecht indien het letsel met opzet of bewuste roekeloosheid is veroorzaakt.

Expertise van onze letselschadeadvocaten

Voor AantjesZevenberg Advocaten zijn 4 letselschadespecialisten actief. Elke specialist behandelt alle problemen die zich voordoen. Van A tot Z. Daarnaast beschikt ieder van deze advocaten ook over eigen expertisegebieden. Klik hiervoor op de profielfoto’s hieronder.

Wilt u vrijblijvend meer informatie over wat de letselschadeadvocaten van AantjesZevenberg Advocaten voor u kunnen betekenen?

Neem direct contact op